‘Obey’

Bij de vraag: wie is Mr. Shepard Fairey, gaat waarschijnlijk niet bij iedereen een belletje rinkelen. Toch durf ik met bijna honderd procent zekerheid te zeggen dat jullie Mr. Fairey, of in ieder geval zijn werk, wel kennen. Hij is namelijk de ontwerper van misschien wel de bekendste, doch officieuze, poster van Obama’s verkiezingscampagne in 2008. Die karakteristieke blauw-rode afdruk van het hoofd van Obama en daaronder de letters ‘HOPE’.

Naast het ontwerpen van een campagneposter voor Obama doet Shepard Fairey nog veel meer. Heb je het album ‘Monkey Business’ van ‘The Black Eyed Peas’ in je kast liggen? De herkenbare cover van de plaat is ook van Mr. Fairey. En misschien ben je wel eens op een feestje geweest waar gedraaid werd door DJ Diabetic of Emcee Insulin; ook dat is het werk van Fairey.

In 2001 start Fairey zijn eigen kledinglijn, ‘Obey’ (gehoorzaam). Dit komt niet zomaar uit de lucht vallen. In 1989 studeert Fairey aan de Rhode Island school of Design en ontwerpt hij de ‘André the Giant has a Posse’ sticker. Deze sticker leidt tot een wereldwijde ‘Street art’ campagne: ‘Obey Giant’. De ‘Obey Giant’ website zegt hierover: “the sticker has no meaning but exists only to cause people to react, to contemplate and search for meaning in the sticker”. Fairey ziet zijn kledinglijn als “een nieuw canvas waarmee hij zijn boodschap kan overbrengen”. Kern van zijn boodschap is: “wees nieuwsgierig, kijk om je heen en stel kritische vragen”.

Het is nu tijd om het advies van Fairey op te volgen en met een kritische blik te kijken naar het ‘Obey’ t-shirt dat ik heb gekocht. Om te beginnen is het t-shirt 35 euro. Op het t-shirt is een grote ronde sticker geplakt met de tekst “100% recycled garments”. De volledige voorkant van het shirt is bedekt met een afdruk waarop een jongedame en jongeman samen van een zonsondergang ‘genieten’. Het is een zonsondergang in een geïndustrialiseerd Amerika. Een Amerika met een volgebouwde skyline en een Amerika gedompeld in een dikke laag smog. Het bijschrift luidt: “These sunsets are to die for! Obey propaganda. Industries of America”.

Shepard Fairey staat bekend om zijn cynisme en ‘reverse psychology thinking’ en vermoedelijk wil hij met de afdruk op het t-shirt bereiken dat we juist allemaal iets bewuster en minder consumptiegericht gaan leven. Natuurlijk een mooie boodschap en ik ga het shirt ook met verve dragen. Wel moet ik erbij zeggen dat als je iets dieper in het leven van Mr. Fairey zelf gaat speuren wat opvallende zaken aan het licht kunnen komen. Waarom is hij bijvoorbeeld ontwerper van een grote multinational als Pepsi …

Het verder speuren bewaren we tot de volgende keer. Voor nu: het is een cool shirt, de opdruk is doordacht, het shirt is gemaakt van gerecyclede kleding en er zit een mooi verhaal achter het shirt en de ontwerper.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s