Kleine jongens worden ‘groot’, deel één!

Tijd voor een update. Of in ieder geval een inleiding op de update. Ruim twee maanden woon ik nu in Leo, ik ben redelijk geïntegreerd in de scene en voel me zelfs al een beetje ‘Leonaar’. In mijn voordeel werkt natuurlijk dat Leo ook de plek is waar ik als kleine jongen ben opgegroeid. Bij aankomst werd ik opgewacht door een goed ontvangstcomité, bestaande uit mijn vriendjes van ‘toen’, die net als ik twintig jaar ouder zijn geworden. Mijn beste vrienden, of beter gezegd mijn broers en broertjes (zo zien ze mij namelijk), heten: ‘Toetoe’, ‘Papa’, ‘André’, ‘Antoin’ en ‘Blaise’. Dit zijn de vijf zonen van ‘Yaro Babou’, een vriend van mijn vader met wie hij gedurende twintig jaar het contact in leven heeft weten te houden.

Papa en Toetoe zijn van mijn leeftijd en samen beleefden we als kleine jongens in Leo de mooiste avonturen. Het grootste avontuur, of in ieder geval het avontuur met de meeste consequenties, was onze zoektocht naar de schatkist (medicijnkist) van mijn ouders. Met wat klauterwerk en creativiteit werd de kist bereikt. De volgende stap was uiteraard het kraken en plunderen van de schatkist. Met zijn drieën maakten we een grote hoeveelheid snoepjes (malariatabletten) buit, die we vervolgens met zijn drieën oppeuzelden, om niet veel later met zijn drieën in hetzelfde ziekenhuis te belanden. Naast de schatzoekersavonturen, hebben we ook gezamenlijk onze eerste stappen op het voetbalveld gezet, werd er samen gewassen en gingen we ensemble naar de kleermaker om dezelfde outfits te laten maken.

In twintig jaar is er wel het één en ander veranderd: ik ben veranderd, mijn vriendjes zijn veranderd en ook onze vriendschap is veranderd. Toetoe heeft als oudste zoon de verantwoordelijkheid gekregen om voor de familie te zorgen; Papa in zijn geluk als ‘commercant’ in Togo gaan zoeken; André timmert aan de weg als rapper en IT specialist in Ouagadoudougou; Antoin en Blaise runnen samen een ‘maquis’ (barretje) en helpen hun vader op het land; en ik doe mijn best als junior consultant van ICCO. Meer hierover volgt in ‘kleine jongens worden ‘groot’, deel twee!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s